Menu
 

6.000 επιχειρήσεις μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου που χρωστούν συνολικά 30 δις!
Πίνακα 6.000 επιχειρήσεων (νομικών προσώπων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) με ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγαλύτερες από 150.000 έκαστη που συνολικά χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 30 δισ. από τα 42 δισ. που είναι το συνολικό ύψος των ληξιπροθέσμων οφειλών, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Προανήγγειλε επίσης ότι θα ακολουθήσει η ανάρτηση των ληξιπροθέσμων οφειλών φυσικών προσώπων μετά την ολοκλήρωση της υπό εξέλιξη διαδικασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την επιτάχυνση της οποίας έχει ζητήσει.

Η δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων, γίνεται για πρώτη φορά. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου, δείχνουν ότι ανάμεσα στους μεγαλύτερους οφειλέτες, είναι δημόσιες επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συνεταιρισμοί, Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες αλλά και ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών επιχειρήσεων που έχει κηρύξει πτώχευση με αποτέλεσμα η είσπραξη των οφειλών τους να θεωρείται αδύνατη.

Πρώτος σε ύψος χρεών στη λίστα εμφανίζεται ο ΟΣΕ με 1,262 δισ. ευρώ, ενώ από τους δημόσιους οργανισμούς εξέχουσα θέση έχουν ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών με 163,5 εκατ. ευρώ, η Ολυμπιακή Αεροπορία με 152 εκατ. ευρώ, τα ναυπηγεία Νεώριου Σύρου με 146,5 εκατ. ευρώ.

Από τις ομάδες, η ΠΑΕ ΑΕΚ χρωστά 103,2 εκατ ευρώ, η ΚΑΕ ΠΑΟΚ 68,4 εκατ. ευρώ, ο Πανιώνιος με 21,8 εκατ ευρώ, ο ΑΡΗΣ ΚΑΕ 21,2 εκατ. ευρώ, η ΠΑΕ Αθηναϊκός 15,9 εκατ. ευρώ.

Από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις η Γραμμή ΑΕ έχει χρέη 77,9 εκατ ευρώ, η Λάρκο Μεταλλευτική 70,7 εκατ ευρώ, η Artisti Italiani 62,9 εκατ. ευρώ , η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Γενικών Ασφαλειών 38,5 εκατ. ευρώ, το Νέο Κανάλι Ραδιοτηλεοπτική 38,48 εκατ. ευρώ , το Μινιόν 22,32 εκατ ευρώ, η Πειραϊκή Πατραϊκή 20,6 εκατ ευρώ, η Εξπρές Σέρβις 19,3 εκατ. ευρώ, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας 18,7 εκατ. ευρώ, οι Αφοί Μιμίκου Κοτόπουλα 22,6 εκατ ευρώ, η Θεμελιοδομή Ανώνυμη Τεχνική Εταιρία 20,45 εκατ. ευρώ , η ΑΚΡΟΝ ΙΛΙΟΝ ΚΡΥΣΤΑΛ 19,9 εκατ. ευρώ, η Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ 13,74 εκατ. ευρώ.

(Για να δείτε όλο των πίνακα, λίστα, των 6.000 οφειλετών πατήστε εδώ)

¨Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τα στοιχεία δημοσιεύονται σύμφωνα με τη δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης και σε εφαρμογή των παραγράφων 1, 2 του άρθρου 9, περί δημοσιοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, του ν.3943/2011 . Εκτιμά δε, ότι η δημοσίευσή τους θα βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση απόδοσης της συλλογής των εσόδων και στην εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργείου και των φορολογουμένων μέσω της προώθησης της διαφάνειας.
«Τα στοιχεία των καταστάσεων με ημερομηνία εξαγωγής 5/9/2011, αφορούν σε ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών με ημερομηνία λήξης έως 5/9/2010 και με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής έως την ημερομηνία άντλησης 5/9/2011. Στις συγκεκριμένες καταστάσεις δεν περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής και οι οφειλές για την καταβολή των οποίων έχει διαταχθεί αναστολή με δικαστική απόφαση. Συμπεριλήφθηκαν πλέον των οφειλών που αφορούν σε κωδικούς του προϋπολογισμού και οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στους κωδικούς αριθμούς εσόδων που αφορούν στα Κεφάλαια Ασφαλίσεως Χρηματοδοτήσεων εκ Κεφαλαίων ή εγγυήσει του Ελληνικού Δημοσίου και σε καταργούμενους ειδικούς λογαριασμούς οι οποίοι βάσει αποφάσεων υπάγονται στα έσοδα προϋπολογισμού.
Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η ενημέρωση των βάσεων δεδομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων TAXIS/ICIS από τις ΔΟΥ/Τελωνεία κατά την ημέρα άντλησης δεν ταυτίζεται με τα διαθέσιμα στις υπηρεσίες αυτές στοιχεία, τότε ενδεχομένως να μην υπάρχει ορθή αποτύπωση των ανά οφειλέτη αντλούμενων στοιχείων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η αποκατάσταση των περιπτώσεων αυτών θα γίνει το ταχύτερο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 της ΠΟΛ 1185/2011 σχετικά με τη διαδικασία άρσης/διόρθωσης δημοσιοποίησης εγγραφής (π.χ. μετά από επικοινωνία με την αρμόδια ΔΟΥ ή το Τελωνείο)».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top