Menu
 

Η διακοπή της βλαβερής αυτής συνήθειας υπόσχεται να μας χαρίσει μία δεκαετία ζωής παραπάνω, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Σας αρέσει η γεύση του τσιγάρου, είστε εθισμένοι σε αυτό, είναι η συντροφιά σας... Οι λόγοι που σας κρατούν ακόμη δέσμιους της επιβλαβούς αυτής συνήθειας είναι πολλοί. Όσοι δεν πήρατε ακόμη τη... γενναία απόφαση να το κόψετε οριστικά, ίσως βρείτε το κίνητρο ανατρέχοντας σε μια καινούρια έρευνα, η οποία έγινε σε περισσότερες από 1 εκατ. γυναίκες. Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, όσοι δεν καπνίζουν ή το κόβουν νωρίς κινδυνεύουν τρεις φορές λιγότερο να φύγουν πρόωρα από τη ζωή σε σχέση με τους καπνιστές.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της μελέτης Ρίτσαρντ Πέτο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και οι συνάδελφοί του διενήργησαν μία μεγάλη έρευνα με σκοπό να εντοπίσουν τους κινδύνους του καπνίσματος και τα οφέλη που προκύπτουν από τη διακοπή του σε 1,3 εκατ. γυναίκες ηλικίας 50 έως 65 ετών. Η μελέτη τους διήρκεσε από το 1996 έως το 2001 και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό The Lancet.

Στην αρχή της έρευνας ένα ποσοστό 20% από τις συμμετέχουσες εξακολουθούσε να καπνίζει, ένα 28% είχε κόψει το τσιγάρο και το 52% δεν το είχε δοκιμάσει ποτέ. Οι ειδικοί βρήκαν ότι οι ενήλικες γυναίκες που κάπνιζαν διέτρεχαν τριπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συγκριτικά με τις μη καπνίστριες, αλλά και εκείνες που το σταμάτησαν πριν φτάσουν στη μέση ηλικία.
Αντίθετα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειωνόταν κατά 90% για εκείνες που εγκατέλειψαν το κάπνισμα πριν από τα 40 και έφτανε έως και το 97% για όσες το έκοψαν πριν από τα 30. Ακόμα, ένα σημαντικό στοιχείο που ανακάλυψαν οι επιστήμονες είναι ότι οι γυναίκες καπνίστριες κινδυνεύουν περισσότερο από κάποιας μορφής καρδιοπάθεια απ' ό,τι οι άντρες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η νικοτίνη αλληλεπιδρά με τα οιστρογόνα, μειώνοντας με κάποιον τρόπο την προστατευτική τους δράση.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top