Menu
 

Ποιες είναι οι νεότερες μέθοδοι με τις οποίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πιο συχνό δερματολογικό πρόβλημα που εμφανίζεται σε εφήβους, αλλά και ενήλικες; Η ειδικός απαντά και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές. Ενώ παράλληλα εδώ θα βρείτε και μια σειρά από προϊόντα που θα σας βοηθήσουν.
Χρησιμοποιήστε με μέτρο τις φαρμακευτικές αλοιφές με αντιβίωση και καταφύγετε σε συνεδρίες με φώτα και λέιζερ όταν η ακμή επιδεινώνεται με τα ρετινοειδή (φάρμακα). Φροντίστε όμως να προτιμάτε τα καλλυντικά που συνιστά ο δερματολόγος για το πρόβλημά σας, αφού κάθε περίπτωση ακμής διαφέρει. Η δερματολόγος Μαργαρίτα Βεργολιά λύνει τις απορίες μας και δίνει πληροφορίες για τα νεότερα σκευάσματα.

Ποιο είναι το καλύτερο τοπικό καλλυντικό;
Εδώ και καιρό έχει επιβεβαιωθεί ότι οι κρέμες με αντιβίωση που εφαρμόζονται τοπικά προκαλούν προβλήματα. Ένα από αυτά είναι η δημιουργία ανθεκτικών στελεχών με αποτέλεσμα το φαρμακευτικό σκεύασμα να μην είναι αποτελεσματικό στην πορεία. Σήμερα προτείνουμε συνδυασμό κερατολυτικών φαρμάκων όλο το χειμώνα (το βράδυ), που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου, αδαπαλένη και αντιβίωση. Οι ασθενείς δεν πρέπει να χρησιμοποιούν κρέμες που περιέχουν αποκλειστικά αντιβίωση ταυτόχρονα με παρόμοιες ουσίες από το στόμα! Το πρωί αρκεί ένα καλό καθαριστικό ειδικά για λιπαρό δέρμα, κρέμα ημέρας και μακιγιάζ oil-free. Ακόμα, η περιποίηση περιλαμβάνει απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων με ήπιο scrub (αν υπάρχουν ευρυαγγείες, χρησιμοποιήστε ένα μαλακό σφουγγάρι).

Πρέπει να κάνω εξετάσεις;
Η γενική αίματος και οι ορμονικές εξετάσεις είναι απαραίτητες, γιατί βοηθούν το γιατρό να καταλάβει αν το πρόβλημα οφείλεται σε παράγοντες όπως, π.χ., οι πολυκυστικές ωοθήκες. Σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαία η συνεργασία με ενδοκρινολόγο ή γυναικολόγο. Είναι ακόμα πιθανό να χορηγηθούν ήπια αντισυλληπτικά. Επιπλέον, χρειάζεται να κρίνουμε αν η φαρμακευτική αγωγή ταιριάζει στο προφίλ του ασθενή. Τέλος, πρέπει να πάρουμε καλό ιστορικό, γιατί τα ρετινοειδή δεν ενδείκνυνται για ανθρώπους με κατάθλιψη ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα (εκτός κι αν υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη).

Πότε είναι απαραίτητα τα φάρμακα;
Η κατηγορία των ρετινοειδών που λαμβάνονται από το στόμα είναι η κλασική θεραπεία που συστήνεται σε περιπτώσεις βαριάς ακμής, αλλά και μέτριας προς βαριά. Η διάρκειά της είναι τουλάχιστον 4 μήνες (μπορεί να φτάσει τους 6) και η γιατρός πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθεί τους ασθενείς και 6 μήνες μετά. Αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη όσοι την ακολουθούν είναι ότι 15-30 μέρες μετά τη λήψη της αγωγής το πρόβλημα ίσως επιδεινωθεί προσωρινά. Γι' αυτό μπορούμε να το προλάβουμε κάνοντας διάνοιξη των φαγεσώρων με λέιζερ pulse dye, που έχει εξαιρετικά αντιφλεγμονώδη δράση. Ακόμα, η λήψη αγωγής από το στόμα έχει αποτέλεσμα να ξηραίνεται το δέρμα και να σκάνε τα χείλη, γι' αυτό συστήνουμε στους ασθενείς να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα ενυδατικά καλλυντικά και επουλωτικές κρέμες στα χείλη.

Υπάρχει υποτροπή μετά;
Στο παρελθόν οι άνθρωποι που λάμβαναν φάρμακα μπορεί να παρουσίαζαν υποτροπή της ακμής σε ποσοστό άνω του 50%. Σήμερα αυτό έχει περιοριστεί αρκετά χάρη στις εξελιγμένες μεθόδους που χρησιμοποιούμε: λέιζερ, φώτα στο ιατρείο, συμβουλές για τον τρόπο διαχείρισης του στρες. Επίσης, υπάρχουν κατάλληλα προϊόντα, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος στο σπίτι.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top