Menu
 

Ο καπετάνιος του Costa Concordia, Φραντσέσκο Σκετίνο- Francesco Schettino πήρε την πρωτοβουλία να αλλάξει την πορεία του, χωρίς να υπάρχει η σχετική άδεια και έγκριση, και να περάσει σε πολύ μικρή απόσταση από το νησί Τζιάλο κάνοντας την χάρη σε μέλος του πληρώματος που κατάγεται από εκεί, γράφει ο ιταλικός Τύπος.Ευθύνες στον πλοίαρχο ρίχνει και ο διευθύνων της ιδιοκτήτριας Costa Cruises για την πορεία που χάραξε κοντά στο Τζιάλο: δεν ήταν εγκεκριμένη και προαποφασισμένη λέει η εταιρεία. Ωστόσο η εταιρεία θα του παράσχει κάθε βοήθεια αν και όπως είπε ο διευθύνων «δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε το λάθος».
Costa Concordia Captain Francesco Schettino

Παραταύτα, ο κυβερνήτης Φραντσέσκο Σκετίνο από την φυλακή δηλώνει μέσω του δικηγόρου του ότι «είναι συντετριμμένος». Όπως είπε ο ύφαλος ήταν αχαρτογράφητος κάτι που διέψευσε το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό.
Υποστηρίζει ακόμη ότι έμεινε για να επιβλέψει την εκκένωση του Concordia αν και επιβαίνοντες λένε ότι το εγκατέλειψε νωρίς. Σε κάθε περίπτωση στο σκάφος επικράτησε πανικός γιατί μεταξύ των άλλων δεν είχε γίνει στους επιβαίνοντες δεν ενημερώθηκαν για τα μέτρα ασφάλειας.
Ο Σκετίνο που κατηγορείται για ανθρωποκτονίες μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και ποινή φυλάκισης 20 ετών.
Πολλοί από τους κατοίκους του Τζίλιο και της ακτής της Τοσκάνης έσπευσαν να σώσουν οι ίδιοι τους περίπου 4.000 ναυαγούς (επιβάτες και προσωπικό) αποτρέποντας ίσως μία χειρότερη καταστροφή. Φιλοξένησαν ακόμα αρκετούς και τους πρόσφεραν στέγη και φαγητό για τη νύχτα.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, πρότεινε μάλιστα να δοθεί χρυσό μετάλλιο αλληλεγγύης στους κατοίκους του Τζίλιο για την εξαιρετική στάση που επέδειξαν προς τους ναυαγούς και συνεχάρη τηλεφωνικά τις Αρχές των περιοχών.
Η έρευνα για επιζώντες και εγκλωβισμένους συνεχίστηκε την Δευτέρα αλλά διακόπηκε λόγω της κακοκαιρίας και της ακόμα μεγαλύτερης κλίσης που πήρε το κρουαζιερόπλοιο και έβαζε σε κίνδυνο του διασώστες. Τη νύχτα οι έρευνες διακόπτονται.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top