Menu
 

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το κρύο είναι σύμμαχός μας στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος. Αυτό συμβαίνει γιατί συμβάλλουν στην καύση του λίπους, χωρίς καν εμείς να κουνήσουμε το μικρό μας δαχτυλάκι.
Λαχταριστά γλυκά, νόστιμα φαγητά και παχυντικά σνακ... Για τους περισσότερους από εμάς, το λίπος ταυτίζεται με τις παραπανίσιες θερμίδες που καταναλώνουμε κατά διαστήματα και συνεπώς με τα περιττά κιλά που φορτωνόμαστε. Και όμως, αυτή είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος.
Εκτός από το λευκοκίτρινο λίπος, που συσσωρεύεται στο σώμα μας όταν τρώμε περισσότερο απ' όσο χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει, υπάρχει και το αντίστοιχο καφέ που βοηθά στην καύση θερμίδων. Κάποτε οι επιστήμονες θεωρούσαν πως αυτό εμφανιζόταν αποκλειστικά στα νεογνά, πλέον όμως, χάρη στις τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων (πρόκειται για ένα εξελιγμένο είδος εξέτασης), διαπίστωσαν ότι εντοπίζεται και στους ενήλικες (κυρίως στις γυναίκες).
Για τι πράγμα όμως μιλάμε και πώς μπορεί να λειτουργήσει υπέρ μας; Σύμφωνα με το δρα Μάικλ Σίμοντς, καθηγητή Αναπτυξιακής Φυσιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Queen's του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, όταν ο οργανισμός εκτίθεται στο κρύο, προκειμένου να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την εσωτερική του θερμοκρασία, ενεργοποιεί το καφέ λίπος. Αυτό με τη σειρά του παράγει περίπου 300 φορές περισσότερη θερμότητα σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο ιστό του σώματος. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά καίει αρκετές θερμίδες και έτσι εμείς βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μας, που δεν είναι άλλος από τις ιδανικές αναλογίες.
Πρακτικά, τι μπορούμε να κάνουμε για να εκμεταλλευτούμε όλα τα παραπάνω; Ο δρ Σίμοντς συνιστά να χαμηλώσουμε τους θερμοστάτες στο σπίτι, στο γραφείο, καθώς και στο αυτοκίνητο: «Σύμφωνα με μεγάλο αριθμό μελετών, παρατηρείται μια εποχιακή διακύμανση στην ενεργοποίηση του καφέ λίπους, ενώ το χειμώνα είναι συνήθως μεγαλύτερη. Συνεπώς, πρέπει να αισθάνεται κάποιος το κρύο για να καίει θερμίδες». Ο ίδιος συμβουλεύει επίσης να προτιμούμε το παγωμένο νερό από το ζεστό και, αν μας το επιτρέπει ο γιατρός μας, να γυμναζόμαστε σε υπαίθριους χώρους, ακόμη και στην καρδιά του χειμώνα.

Δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε, ούτε να αρρωστήσουμε. Όμως, όπως μας συμβουλεύουν και οι ειδικοί, το ελεγχόμενο κρύο κάνει καλό στη σιλουέτα μας. Μη μένετε λοιπόν διαρκώς με τη χοντρή ζακέτα, ούτε κάτω από το πάπλωμα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top