Menu
 

Στις 11.00 (ώρα Ελλάδος), η τιμή spot του χρυσού ενισχυόταν κατά 1,81% στα 1.372,59 δολάρια, ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί εξαιτίας ανησυχιών για μαζικές ρευστοποιήσεις χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες και για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Το μέγεθος της πτώσης είναι τέτοιο που όποτε και να έχουμε ενδείξεις σταθεροποίησης ή επίσημη ένδειξη αγοραστικού ενδιαφέροντος, θα έχουμε ανάκαμψη της τάξης του 1,5-2%. Είναι απλώς αναμενόμενο», σχολιάζει στο Reuters ο Τιμ Ρίντελ από την ANZ Global Markets Research.

«Δεδομένης της έκτασης των ρευστοποιήσεων, θα έλεγα ότι η ανάκαμψη δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Το γεγονός ότι η αγορά μετοχών είναι σταθερή βοηθάει και δεν δημιουργεί κλίμα νέων ρευστοποιήσεων».

Στη χθεσινή διαπραγμάτευση, ο χρυσός είχε καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του σε όρους δολαρίου, αιφνιδιάζοντας πολλούς έμπειρους επενδυτές. Συγκεκριμένα, υποχώρησε έως τα 1.321,35 δολάρια η ουγγιά. Στη συνέχεια, το κλίμα αντιστράφηκε και ανέκαμψε στα 1.359,51 δολάρια, με τους dealers να μιλούν για αγοραστικό ενδιαφέρον από την Ασία.

Από τις αρχές του έτους έχει υποχωρήσει περίπου 20% ύστερα από 12 συνεχή έτη κερδών. Από το ιστορικό υψηλό των 1.920 δολαρίων περίπου όπου είχε ανέλθει τον Σεπτέμβριο του 2011, σήμερα βρίσκεται περίπου 560 δολάρια χαμηλότερα.

Οι επενδύσεις σε χρυσό, που θεωρούνταν ασφαλείς, δεν κατάφεραν να επωφεληθούν από τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, αντιθέτως, έχουν πληγεί από την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τη διατήρηση των πολιτικών κινήτρων από τη Fed.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top